Onzinbericht over dividendbelasting

Prominent in het ochtendnieuws werd het gemeld: de rekening voor het afschaffen van de dividendbelasting kost ons meer dan vooraf bedacht.

Foutje. We ontvangen niet meer dan vooraf bedacht. Als de wetgeving (en daarmee het gedrag van ondernemingen) niet was veranderd hadden wij als Nederlandse samenleving misschien wel meer kunnen ontvangen. Maar eigenlijk is dat niet meer dan een emotioneel gedreven hoop.

Schuiven tussen landen

Zeker is dat ondernemingen meer winst zijn gaan maken in Nederland. Wij ontvangen dus  meer winstbelasting (vennootschapsbelasting, wel te verstaan) dan vooraf was bedacht. Misschien hadden die bedrijven wel net zo veel winst gemaakt in Nederland als de dividendbelasting niet afschaft was, maar eerlijk gezegd is dit niet zeker. Of er in een bepaald land (bijvoorbeeld Nederland) winst wordt gemaakt is eigenlijk maar een afgeleide van een reeks factoren, waarvan een deel gewoon beïnvloed kan worden door bedrijfsbeleid. Een beetje schuiven met kosten van het ene land naar het andere land, bedenken dat je investeringen op een andere manier kunt afschrijven, echt de trukendoos is eindeloos groot. Ik heb zelfs recente jaarrekeningen van respectabele bedrijven gezien waarin de omvang van verkopen "op alternatieve manieren" was berekend. Zelf vind ik niet iedere manier even netjes overigens, en gelukkig heb ik dan IFRS aan mijn zijde, maar echt: iedereen die een klein beetje kan boekhouden kent wel manieren om de tijdmachine aan het werk te zetten. Zolang je het maar kunt uitleggen.

Beam me up!

Dividendbelasting is een voorschotje

Laten we volledigheidshalve nog eens kijken wat dividendbelasting precies is. Het is een belasting die wordt ingehouden van winstuitkeringen. Deze dividendbelasting krijg je (net als loonbelasting) gewoon terug als betaald voorschot, op het moment dat je aangifte doet voor inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting (die we ook wel winstbelasting noemen).

Kostenpost voor schlemielen

Voor teruggave is dus een vereiste dat je aangifte van je inkomen doet, en wel in Nederland. Niet iedereen hoeft in Nederland aangifte te doen, maar grotere investeerders kunnen gelukkig gebruik maken van een vrijstelling (de zogeheten deelnamevrijstelling). Tot slot heeft Nederland met veel landen een verdrag gesloten die voorkomen dat je in twee landen belasting moet betalen over een inkomen. Per saldo is (was) de dividendbelasting dus uitsluitend voor een kleine groep buitenlandse schlemielen een kostenpost. Je zou kunnen zeggen eigen schuld, dikke bult, dan had je de beleggingen maar moeten uitbesteden aan grote professionele organisaties die zelf ook nog een strijkstok hanteren. De huidige oplossing (afschaffing, waardoor iedere investeerder gelijk behandeld wordt) is eleganter.

Sigaar uit eigen doos

De beste reden voor afschaffing van de dividendbelasting vond ik nog wel dat directies van grote bedrijven net zo veel van belastingen begrijpen als ieder ander. Lees die zin nog eens tot je begrijpt hoe onaardig het is om dat zo te zeggen. Een Rutte gaat dat die mensen natuurlijk niet recht in hun gezicht zeggen. Hij heeft liever dat enkele grote bedrijven het gevoel hebben een prachtige sigaar gekregen te hebben (ook al kwam deze uit hun eigen doos).

 

Jeroen van Rossum, 16 augustus 2018.

Logo van ENOTEAM Administratiekantoor

De redactie van ESK belicht actuele kwesties. Wij leggen het verband tussen (fiscale) wetgeving en ondernemen, maar een persoonlijke opinie steken wij niet onder stoelen of banken. Als lezer kun je vragen op ons formulier stellen. Wij doen ons best om juiste en accurate informatie te geven, maar zijn niet aansprakelijk voor eventuele fouten of verkeerde interpretaties.

 

Bronnen: