HOME
 

 
Link naar ouder blog

Link naar HOME

Link naar recenter blog

Fiets fiscaal aantrekkelijk!

Fietsen was altijd al gezond. En het helpt tegen Corona: je hoeft geen overvolle (perrons voor) bussen te overleven.

Je zou het bijna vergeten, we leven al bijna vier maanden in 2020. En een enkeling (zoals een zeldzame bankier) heeft het grote nieuws gemist. Sinds januari 2020 hebben we een geweldige fiscale regeling voor fietsen.

Lees hier onder verder

In tegenstelling tot voorheen kan het nu voordelig: de baas koopt een fiets waar jij op mag rijden. Via je loonstrookje betaal je maandelijks maximaal twee tot drie promille van de aanschafwaarde als belasting. Jouw fiets, die voor 600 euro in de etalage stond, kost jou dus 1,30 euro per maand. Rijd jij liever sjiek op een e-bike van 1.500 euro (en je krijgt de baas mee) dan kost je dat 3,27 euro per maand. Daar hoef je geen biertje minder voor te drinken.

Voor de fijnproevers is er natuurlijk een iets complexere (echte) berekening. Om precies te zijn betaal je 49,5% belasting als je per jaar meer dan 68.508 euro verdient. De meeste mensen hebben een lager inkomen en betalen 37,35% belasting. Die belasting betaal je van een bijtelling van 7% per jaar. Die fiets kost jou dus 37,35% belasting van een bijtelling van 7% per jaar van 600 euro, ofwel 1,30 euro per maand.

Welke bijdrage kan een bank leveren aan milieu, volksgezondheid, lokale economie en de mensheid? Al die banken sturen wel een periodiek foldertje of een wekelijkse spammail rond. Leg daar in uit aan werkgevers hoe makkelijk het is om je werknemers blij te maken met een fiets. Groen en virusvrij. Zet er wat adressen bij van fietsenmakers uit de buurt (er zijn er vast wel een paar klant van je bank), verdienen die ook nog eens wat.

© Jeroen van Rossum, 23 april 2020.

Logo van ENOTEAM Administratiekantoor

De redactie van ESK belicht actuele kwesties. Wij leggen het verband tussen (fiscale) wetgeving en ondernemen, maar een persoonlijke opinie steken wij niet onder stoelen of banken. Als lezer kun je vragen op ons formulier stellen. Wij doen ons best om juiste en accurate informatie te geven, maar zijn niet aansprakelijk voor eventuele fouten of verkeerde interpretaties.

Waarschuwing: wat waar is als het wordt geschreven kan achterhaald raken door ontwikkelingen in wetgeving, techniek en economie. Raadpleeg daarom altijd een professional voordat je grote beslissingen neemt. De kosten om een deskundige in te huren wegen niet op tegen de kosten van een miskleun.

Bronnen: