Franse drones

Ooit probeerde ik een internetprovider op te zetten, op het geïsoleerde Franse platteland. Als stadsjochie had ik er gewoon moeite mee dat er geen andere smaken waren dan internetten met een piepend en krakend modem over de gewone telefoonlijn. In het dorp bleek ik niet de enige, dus voor een gebrek aan klandizie was ik niet bang.

Glasvezelkabel

Natuurlijk waren er wel technische uitdaginkjes. Een fatsoenlijke bandbreedte aan signaal kwam niet in ons dorp, als oorspronkelijk probleem. En als we het dan ophalen in een dorp vijf kilometer bij ons vandaan? Probeer eens twintig kilometer verderop. Met een glaskabeltje langs de weg? De elektriciteitsmaatschappij had daar keurige palen met elektriciteit staan, maar wij mochten er niet bij. Een sleufje langs de weg graven? Echt niet, meteen ruzie met de wegbeheerder. Stiekem in het donker met een bootje de rivier afzakken terwijl we onze spoel met glas afrolden? Ja, prima idee, vooral als een pleziervaartuig de ankers uitgooit en ons kabeltje breekt. Ik heb het nog geprobeerd bij de spoorwegmaatschappij. Op een verlaten strook grond met bramen reden ooit treinen. Veel bedenktijd hadden ze niet nodig, ik kreeg een offerte thuisgestuurd met een kostenpost waar onderhandelen geen soelaas had geboden.

Backbone van WiFi routers

Het meest realistisch leek WiFi. Uit testen bleken we op zomerse dagen tot zeven kilometer ver een bruikbaar signaal te kunnen zenden en ontvangen. Dat lukt niet als je nat beregende blaadjes van bomen moet passeren, merkten we al snel. Een kleine veiligheidsmarge hanteren dan maar? Rekening houdend met alle omstandigheden op zoek naar leuke plekjes voor antennes. Daar zit je dan bij een boer in de keuken. "Mag ik op die heuvel een antenne neerzetten?" Natuurlijk mag dat. Je ziet die mensen denken dat je zo gek bent als een deur, maar ze vinden het ook wel grappig als iemand zich er niet bij neerlegt dat iets niet kan.

Regelgeving

Vervolgens krijg je te maken met wettelijke regels. Dacht je werkelijk dat we hier in Nederland overal uitgebreide regels voor hebben? Probeer het eens in Frankrijk. Ik kreeg een stevig boekwerk in handen. Werkelijk alle soorten radiosignalen werden technisch en juridisch geanalyseerd. Ik heb natuurlijk wel eens wat basiskennis natuurkunde gehad. Toch had ik er nog een hele studie aan om precies door te krijgen wat het verschil in frequentie is tussen wat je wel en niet wilt gebruiken. Juridisch zijn er ook wel verschillen: mag je het gewoon toepassen, moet je het melden, of is een vergunning nodig?

Relaties is alles

Begrijp mij goed, ik kijk met groot respect naar de mensen die het voor elkaar hebben gekregen om met zelfsturende drones[1] door Frankrijk te mogen vliegen. Daar hebben ze veel voor moeten doen. Je hebt te maken met onwrikbare regels op theoretisch niveau, die vrijer kunnen worden bij de juiste massage binnen het departement. Wat doet het voor onze werkgelegenheid? Wordt onze bevolking er beter van? Je moet dus vriendjes zijn met vriendjes van de socialistische vertegenwoordiger (die overigens gewoon in de dikste auto rijdt). Wil de burgemeester een goed woordje voor je doen als hij in het departement toch al vraagt om nieuwe riolering?

Goliath wint toch

Mijn projectje kreeg een aparte wending. Al snel kwam er iemand van het telecombedrijf bij mij thuis langs. Ik had zijn signaal nodig als bron. Maar wat wilde ik daar dan mee doen, zo ver van huis? Drie maanden later kreeg het telecombedrijf geld los van de overheid om geïsoleerde dorpen (zoals dat van ons) te voorzien van breedband internet. Ik had mijn functie vervuld en was niet meer nodig. Een gevecht met de grote jongens ga je niet winnen. Ze raken meteen getriggerd als een knulletje met iedereen praat over een wild idee.

© Jeroen van Rossum, 4 juni 2019.

Logo van ENOTEAM Administratiekantoor

De redactie van ESK belicht actuele kwesties. Wij leggen het verband tussen (fiscale) wetgeving en ondernemen, maar een persoonlijke opinie steken wij niet onder stoelen of banken. Als lezer kun je vragen op ons formulier stellen. Wij doen ons best om juiste en accurate informatie te geven, maar zijn niet aansprakelijk voor eventuele fouten of verkeerde interpretaties.

Waarschuwing: wat waar is als het wordt geschreven kan achterhaald raken door ontwikkelingen in wetgeving, techniek en economie. Raadpleeg daarom altijd een professional voordat je grote beslissingen neemt. De kosten om een deskundige in te huren wegen niet op tegen de kosten van een miskleun.

Bronnen:

[1] Logitiek Profs, Drones gaan Franse ziekenhuizen bevoorraden (29 mei 2019): https://www.logistiekprofs.nl/nieuws/drones-gaan-franse-ziekenhuizen-bevoorraden?utm_source=nieuwsbrief_62531_juni%202019%20editie%201&utm_medium=email&utm_campaign=edm_LogistiekProfs&utm_id=572790