Het klinkt zo aardig: wij beginnen een VOF.
Te vaak worden binnen een VOF de lakens uitgedeeld door een van de vennoten. De rest doet gewoon wat de centrale figuur doet.
Daar kun je te ver in gaan. Dat blijkt uit een rechtszaak over een fietskoeriersbedrijf. Eigenlijk ging de rechtszaak over een van de fietskoeriers, of die wel of niet ondernemer was. Of die wel of niet recht had op enorme belastingkortingen. De Belastingdienst vond van niet, en de rechter vond ook van niet.
Ongetwijfeld speelde mee dat netjes op papier stond dat de fietskoeriers geen contracten mochten afsluiten voor de VOF, en de opdrachtgever wel.
Toch wordt het voor de Belastingdienst interessant om met deze uitspraak van de rechter in de hand te gaan jagen op iedere VOF waar de ene vennoot net wat meer te zeggen heeft dan de andere. Over vele jaren zelfs als dat alleen maar te maken heeft met een verschil in charismatische autoriteit. Het gaat om het principe.
© Jeroen van Rossum, 28 mei 2019.
De redactie van ESK belicht actuele kwesties. Wij leggen het verband tussen (fiscale) wetgeving en ondernemen, maar een persoonlijke opinie steken wij niet onder stoelen of banken. Als lezer kun je vragen op ons formulier stellen. Wij doen ons best om juiste en accurate informatie te geven, maar zijn niet aansprakelijk voor eventuele fouten of verkeerde interpretaties.
Waarschuwing: wat waar is als het wordt geschreven kan achterhaald raken door ontwikkelingen in wetgeving, techniek en economie. Raadpleeg daarom altijd een professional voordat je grote beslissingen neemt. De kosten om een deskundige in te huren wegen niet op tegen de kosten van een miskleun.