BSN mag niet meer in BTW

Als kleine zelfstandige zit je geregeld klem tussen de regels.

Aan de ene kant waarschuwt de overheid op radio en TV dat je persoonlijke gegevens zorgvuldig geheim moet houden.

Aan de andere kant ben je verplicht je nummers van KvK en BTW te vermelden op verkoopfacturen en website. Dat laatste is overigens maar ten dele waar. Die gegevens hoef je niet op je website te vermelden als je geen webshop hebt; onder een webshop wordt verstaan dat bestellingen en betalingen online gaan, zonder tussenkomst van mensen.

KvK geeft adresgegevens gratis weg

Via je nummer bij de KvK (Kamer van Koophandel) kan iedereen op de site kvk.nl gratis zien op welk adres je woont. Belangrijk onderdeel van je nummer voor de BTW is je BSN (Burger Service Nummer), een van de belangrijkste gegevens uit je paspoort.

Bestaande wettelijke regels dwingen je al snel om precies dat te doen waar de overheid voor waarschuwt: al jouw identiteitsgegevens laten weten aan alle belangstellende criminelen.

Incassant ID

Er zijn bestaande alternatieven. Zo bedachten de samenwerkende Europese banken een mooi identificatienummer op basis van het nummer KvK. Zie zerotax.nl/bank/SEPA/incassantid.htm voor de manier waarop dit nummer berekend kan worden. Dit identificatienummer moet je gebruiken als je automatische incasso´s wilt uitvoeren. Daar is eenvoudig een nummer voor de BTW van te maken. Bang dat het nummer dan te lang wordt? Uit het zogeheten incassant-id kun je heel wat ballast schrappen, waaronder de naam van de bank. Op basis van een KvK nummer van acht cijfers houd ik (inclusief controle-getal) tien cijfers voor een nummer BTW over, in plaats van de huidige negen cijfers. Vergeleken met de andere Europese landen passen wij dan nog prima binnen het beeld.

De AP (Autoriteit Persoonsgegevens) zal blij zijn met deze aanpassing. Het huidige systeem wil zij verbieden met ingang van het jaar 2020. Een belangrijke stap!

KvK controleert identiteit ondernemer

Je behoudt overigens wel unieke BTW nummers als je deze baseert op nummers KvK. Bij de KvK wordt de identiteit van iedereen die een onderneming wil inschrijven gecontroleerd en vastgelegd. De KvK is (tegenwoordig) een gewone overheidsorganisatie. Daardoor kan de overheid eenvoudig vastleggen hoe de identiteitscontrole moet zijn en worden uitgevoerd.

Bescherming tegen telemarketeers

Aan het publiceren van persoonlijke gegevens door de KvK mag nog wel wat veranderd worden. Iedere zelfstandige weet hoe vaak je wordt gebeld door leeghoofden (telemarketeers) die proberen afspraken te maken voor vertegenwoordigers. Dat gebeurt op basis van bellijsten, die worden gevuld met gegevens die goedkoop zijn aangekocht bij de KvK. Waarom verkoopt de KvK zomaar telefoonnummers en overige privégegevens aan iedereen die de intentie heeft om daar misbruik van te maken?

De KvK verplicht ondernemers om een telefoonnummer op te geven. Geheel per ongeluk is dat bij mij tegenwoordig het nummer van een telefoonlijn die ik heb laten afsluiten. Dat spaart mij geweldig veel tijd en ergernis. Als ik mijn gegevens weer een keer moet controleren en corrigeren geef ik het nummer op van een prepaid mobieltje dat ik zelf TomTom noem (ook al gebruik ik Google Maps voor navigatie).

Huur een vierkante meter bedrijfsruimte

Wil je als ondernemer voorkomen dat jouw woonadres via de KvK op straat komt te liggen? Registreer een elders gelegen bedrijfsadres. Nadeel is dat de KvK erg moeilijk doet bij de controle of je bedrijf daar een rechtsgeldig huurcontract heeft. Eigenlijk een geweldige markt voor bedrijven waar je opslagruimte vanaf een vierkante meter kunt huren. Ik zie het helemaal voor me: een gang met links en rechts iedere meter een deur met brievenbus.

Kom maar op met die post!

 

© Jeroen van Rossum, 20 december 2018.

Logo van ENOTEAM Administratiekantoor

De redactie van ESK belicht actuele kwesties. Wij leggen het verband tussen (fiscale) wetgeving en ondernemen, maar een persoonlijke opinie steken wij niet onder stoelen of banken. Als lezer kun je vragen op ons formulier stellen. Wij doen ons best om juiste en accurate informatie te geven, maar zijn niet aansprakelijk voor eventuele fouten of verkeerde interpretaties.

Waarschuwing: wat waar is als het wordt geschreven kan achterhaald raken door ontwikkelingen in wetgeving, techniek en economie. Raadpleeg daarom altijd een professional voordat je grote beslissingen neemt. De kosten om een deskundige in te huren wegen niet op tegen de kosten van een miskleun.

Bronnen: